Snittblommor

Precis som med vår passion för att odla mat så har även vårt blomsterodlande vuxit för varje år. Hur vi än torkat och gjort doftoljor så är ett överflöd av blommor inte lika lätt att förädla och förvara som ett överskott av grönsaker. Sagt och gjort, vi kom på idén att erbjuda vårt överflöd av blommor till den lokala befolkningen. Vi inledde ett samarbete med Krusenbergs gård intill där vi ställt upp en blomsterkiosk. Det är numera helgens höjdpunkt att promenera dit om förmiddagarna med blomstervagnen fylld till bredden.

Slow flowers

Vad är blommor i säsong? Det är helt enkelt de blommor som går att odla i den säsong och på den plats du befinner dig.


Utgångspunkten för konceptet Slow flowers kommer från The Slow movement och filosofin genomsyrar hur det ska praktiseras. Om du är del av rörelsen ska du som producent odla snittblommor lämpade för klimatet i säsongerna där du bor. Odlingssättet ska vara miljövänligt eller ekologiskt och försäljningen ska ske lokalt. Men slow flowers innefattar liksom permakulturen, också etiska principer så som rättvisa arbetsförhållanden.

Om du som konsument vill handla slow flowers ska du handla lokalt och miljövändligt odlade snittblommor i säsong.


Slow flowers fick fäste i Sverige först genom hashtagen #blomsteruppropet och därefter som #slowflowerssweden.

Föreningen Snittblomsodlare i Sverige arbetar för att sprida kunskap om lokala småskaliga snittblomsodlare och om miljövänligt närodlade blommor i säsong. 

Copyright © Alla rättigheter förbehållna