Krusenbergsodlarna är Alva Herdevall och Anders Rydell. Det är också våra barn, våra djur och våra odlingar.

 

Vi bedriver småskalig odling efter permakulturens principer i ett kulturlandskap utanför Uppsala.

Här experimenterar vi med många olika projekt för självhushållning.


Vi har självplock av snittblommor utvalda vår- och sommarkvällar. PUMPA - utkommer 15 mars!

Som få andra grödor har pumpan kommit att omges av mystik – ett sagoväsen som tycks härröra från en annan värld. Pumpa – mat, odling & mastodonter är en hyllning och en kärleksförklaring till trädgårdens drottning – världens största frukt.


I sin trädgård utanför Uppsala odlar Alva Herdevall och Anders Rydell ett 60-tal olika varianter av pumpor. De älskar pumpor för deras variation, hållbarhet och smak. Få grödor ger så mycket mat på tallriken, går att lagra lika länge och erbjuder en sådan rikedom i färg och form.


I boken berättar författarna om hur man odlar, vårdar, skördar och lagrar pumpa. De visar också hur pumpa kan vara mycket mer än pumpapaj – med spännande pumparecept från Japan och Italien till Mexiko och Chile.


Men det är också en bok om pumpans märkliga historia. En berättelse om en av världens äldsta kultiverade grödor som fascinerat och hänfört människor i tusentals år. Från dess ursprung i en utdöd värld befolkad av mastodonter och jättelika sengångare till pumpans resa på portugisiska skepp över världshaven och in i litteraturen, köken och konsten.


Pumpor kultiveras idag över hela jorden – vilket givit upphov till en enorm variation i form, färg och smak. Pumpan är en tungviktare, ett konstverk och allt som oftast en följeslagare.

Modern självhushållning är en självhushållningsbok för

2020-talet. Vi förenar traditionella metoder med moderna idéer för att visa att en högre grad av självhushållning är möjlig för alla. Vi vill visa att det går att kombinera småbarnsliv och lönearbete med drömmen om att ställa egenproducerad mat på bordet. Vi vill också visa att en högre grad av självhushållning inte är en uppoffring utan en form av lyx som inte går att köpa för pengar.


I Modern självhushållning får du lära dig biskötselns hemligheter, hur du odlar egna snittblommor och hur du plockar en anka. Hur du gör gin och tonic från grunden, kärnar och syrar smör och rör ihop skovax. Förvandlar mördarsniglar till foie gras och rabarberstjälkar till läskande sommarvin. Och varför inte tillverka hudkräm, kläcka kycklingar och göra din egen filbunke?


Klicka här för att beställa ett signerat exemplar.

Copyright © Alla rättigheter förbehållna

Betala med: